גן לציבור הרחב
מאת: עזרא שושני
גנים ציבוריים הם מחזה נפוץ ברחבי הערים הגדולות. אומנות תכנון הגנים החלה לפני מאות שנים ובמקור גנים אלו היו מיועדים לשכבת המיוחסים: בני משפחת הקיסרות ובעלי המעמד הגבוה. כיום גנים אלו פתוחים לקהל הרחב וזה האתר היחידי בו תושבי הערים יכולים להסתובב בנחת ובשלווה ולהנות מהטבע ומחמדותיו.
מרבית התמונות שאציג בכתבה זו צולמו בגן ציבורי הממוקם לא רחוק מביתנו שבשגרירות. רמה ואני נוהגים לצעוד שם בתכיפות גבוהה (תדירות הביקורים פוחתת אך ורק בחורף בגלל מזג האוויר הקשה).
בסין האזרחים יוצאים לגמלאות בגיל צעיר יחסית (נשים- 50, גברים – 55). כיום יש ויכוחים רבים מעל דפי העיתונות האם להעלות את גיל הפרישה. נימוקים שכנגד מציינים מה יהיה על הדור הצעיר? בכל אופן, יציאה לגמלאות בגיל כה צעיר חייבה מציאת פתרון כתחליף לתעסוקה. לכן אורגנו בעבור המבוגרים הללו מתקני ספורט/פעילות בכל רחבי הגן. בשעת בוקר מוקדמת (הגן נפתח כבר בשעה 06:00) מגיעים אליו מאות ממבוגרי בייג’ינג ועוסקים בפעילות גופנית. מצורפות מספר תמונות שימחישו את התופעה הזו.
משחק הפינג-פונג מאוד נפוץ בסין. גם על כך חשבו מתכנני הפארק והקצו פינה בה הוצבו עשרות של שולחנות פינג-פונג. ניסיתי את כוחי במשחק מול אחד הזקנים והוא הראה לי מאיפה הדג …
בעבר היה נפוץ לראות סינים המבצעים טייצ’י, בעיקר בבקרים, בכל רחבי העיר. עם התרחבות האורבניזציה נעלמו אתרים רבים שבהם בוצעו תרגילים אלו והמקום היחידי כיום לביצוע התרגילים הוא בגן הציבורי. מהסתכלות על אלו שמבצעים את התרגילים לא ניתן שלא להתרשם שהתופעה הולכת ונכחדת מכיוון שרק בני גילאי הזהב מבצעים אותם.
מגרשי כדורגל, טניס וכדור עף מצויים אף הם ברחבי הפארק. כל הרוצה יכול להיכנס עם תשלום פעוט. גם מסלול ריצה מעגלי הותקן בו ואני רץ בו מדי פעם להנאתי.
הציבור הסיני משוחרר מעכבות (לטוב ולרע..) בעת שהותו בפארק: כך ניתן לשמוע בבוקרו של בוקר צעקות מחרישות אוזניים ע”י אנשים העומדים בראש גבעה וצועקים רק כדי לשחרר מתחים (הרע: יריקות על כל צעד ושעל ושחרור קולות מכל החורים האפשריים בלי בקרה…).
אחרים שרים, אם ביחידות אם בקבוצות. רבים מהם זמרים בגמלאות ופשוט תענוג לשמוע אותם שרים. בקבוצות ניתן לזהות אנשים רבים אשר מחזיקים במחברות עם תווים, בראש הקבוצה עומד מנצח ולידם להקת נגינה עם כל מיני כלים, כולל כלי נגינה עתיקים.
יש גם כאלו, כמו זה שבתמונה, שמופיע באותו מקום כמעט מידי יום ומנגן בחליל צד מנגינות קלסיות ערבות לאוזן.
יצא לנו גם לראות גבר לבוש בבגדי אישה אשר כנראה מופיע בשעות הערב באופרה הסינית. הוא תרגל תנועות של אישה עם שרוולי חולצה ארוכים, הליכה על נעליים קטנות (בעבר נשות סין הידסו על רגליהן הקטנות בגלל שמגיל קטן קשרו את כפות רגליהן כך שאצבעות הרגליים כופפו כלפי מטה עד לשבירת העצמות!! הנשים התקשו להלך ולכן רק הידסו פסיעות מדודות. הן סבלו כאבי תופת עד סוף ימי חייהן. זה היה המתכון הבטוח לשהייתן של הנשים בבית. למזלן המפלגה הקומוניסטית אסרה על נוהג זה מראשית דרכה.
טיפוח הגנים נעשה ע”י עשרות עובדים במהלך כל השנה. כוח אדם לא חסר כידוע לסינים ועל כן אין בנמצא טרקטרוני כיסוח דשא. ביום הכיסוח מביאים עם משאית עשרות עובדים עם מכסחות קטנות ואלו עושים את עבודת הכיסוח.
הגנים מעוטרים בפרחים רבים, הדורשים שוב עבודת כפיים רבה אך התוצאה שובת עיניים. גם שילוב עצים במדשאות ובפסלי אבן טבעיים מקנים נופך מדהים. צעידה בפארק בכל שעה של היום היא תענוג צרוף. הלוואי ויכולנו לחקות את הסינים בטיפוח כל כך יפה של גנים.
הטיפוח הסביבתי לא נעדר מהטיפוח הכללי. למשל: שירותים מצויים בתוך מבנה שנראה כמו חיפושית.
בכדי לספק לפארק מסלולים שמניבים רווח כלכלי, בנו מתכנני הפארק בתוכו מתחם רציני של מתקנים לילדים, הוכשר שטח של חוף ים!! (פשוטו כמשמעו: הביאו עשרות טונות של חול והוא משמש משפחות סיניות רבות על טפן לרבוץ בו ולהנות ממתקני חוף שונים), וכן נבנו בו מתקנים אתגריים בשלוש דרגות. ניסיתי את הקשה מכולם והאמינו לי היה קשה. אלו מתקנים אשר מותקנים על העצים בגובה של 6 מ’ מהקרקע. מובן שבכל המתקנים יש אבטחה למשתמשים.
הסינים אוהבים מים שבתוכם דגים וגם פרחים. לכן בכל גן שמתכנניו מכבדים את עצמם יש אגמי מים. בתוכם שוחים דגים רבים וגם פרחי מים. מקום הדגים גם לא נפקד מבתי המגורים ובמשרדים (הדגים מייצגים את ההרמוניה – יאן ואין). על גדת האגמים גדל צמח הלוטוס וצמח הנופר. תעלות מים חורצות בתוך הגן ובהן שטות סירות. השילוב של מים, עצים ומדשאות יוצר תמונות יפות.
בכל הגן יש איסור חמור על הכנסת כלבים אך מותר להכניס ציפורים בתוך כלובים. הן מובאות אל הגן בתוך כלובים מכוסים ביריעה בכדי להגן עליהן מפני הקור ומפני חשיפתן לכלבים או לרעשים ברחובות הסואנים. בתוך הגן משילים את הכיסוי ומאפשרים לציפורים לחוש את הטבע למספר שעות. בעלי הציפורים יושבים לא רחוק מהם ומשחקים את משחק המצ’ונג הקלאסי או לחילופין קלפים.
אגב, ציפורים חופשיות בטבע קשה לראות כיום בסין כיוון שהסינים טרחו בעבר להשמידם במיליונים עת הכריז מאו צה טונג מלחמת חורמה בהן בגלל אכילת גרעינים בשדות.
הוא דרש את הוצאת כל הכפריים מבתיהם ובמשך 3 ימים הם הרעישו עולמות ע”י הכאה בפחים. הציפורים המסכנות נפחו את נשמתן ונפלו כזבובים על השטחים בגלל אובדן כוחן לעוף. גם האורבניזציה דחקה את רגלי הציפורים.
מידי יום מגיעים אלפי אנשים לפארק. אולם זווית עינינו תפסה מספר פעמים אדם מבוגר אשר מגיע מידי יום ביומו שעון על מקל ולא יכולנו שלא לצלם אותו על אף שהוא ניסה להתחמק מהמצלמה. למה כל זאת? כי לנו הוא נראה מהדורה מועתקת מדמותו של בן-גוריון…
החורף כבר הגיע אלינו. הטמפרטורות צונחות קרוב ל- °0 וודאי בקרוב נחווה את השלג הראשון. תמונות מהפארק המושלג שימשו לכתבה הראשונה שלי בחגלתון. כאן אני סוגר מעגל לגבי הפארק.
כל שנותר עתה הוא לאחל לנו גנים דומים ביופיים לאלו שבסין וגם חורף גשום אשר יעשיר את מקורות המים המדוללים של ישראל.
עזרא שושני.